tisdag 19 februari 2008

Behörighetsutbildning för Växtskydd

Jag går just nu fyra dagars grundutbildning i Behörighetsutbildning för Växtskydd på Ösby i Sala. Hålls av Länsstyrelsen i Västmanland.
Idag var det grundläggande om lagar och förordningar, påverkan på människokroppen och allt om skyddsutrustning.
Jättegod mat på Ösby! Dessutom Semlor till eftermiddagskaffet.
Så som vanligt när man går på kurs eller är på konferens så har man ätit för mycket......
Dessutom har jag fått en plötslig förkylning av min dotter, så jag är lite slagen.
Skall genast gå och lägga mig och försöka sova bort förkylningen.
Eller man kanske skulle prova med lite MCPA :- ?

måndag 18 februari 2008

Anmält mig till N-Sensordag i Nässjö

Nu har jag anmält mig till Lantmännen PrecisionSupport's N-Sensordag i Nässjö den 3-4 Mars. Tågbiljetter från Västerås 05.30 på Måndag morgon är också inköpta!
Det skall bli intressant att stifta bekantskap med andra N-Sensor entreprenörer och användare samt lära sig mer om tekniken och dess utvecklingspotential.
Lantmännen Direkt kan man läsa om ett markant ökat intresse för N-Sensorer i år genom en ökad försäljning.
8 nya och 2 begagnade.

fredag 15 februari 2008

Halmeldat kraftvärmeverk i Värtan 2009

I dagens Land Lantbruk (sid 25) står en artikel om att Fortum Värme planerar för ett biobränsle-kraftvärmeverk i Värtan med produktionsstart sent 2009. Intressant!
"Huvudbränsle kommer vara skogsflis, men inblandning av 20% halm eller 15% salix är möjlig"
JTI har gjort en diger rapport som Du kan studera här (110 sidor)
En sammanfattade version finns här.
Rapporten handlar väl mest om hur man effektiviserar logistik-flödet kring en sådan satsning, men man kan också skönja att om man skall fylla upp med 20% så motsvarar det halm från 39000 hektar(!) räknat på en halmmängd på 3700 kg/ha.
Det blir många fyrkantsbalar det!
Sen kan man ju inte ta bort halmen från åkern varenda år, så arealunderlaget behöver nog vara väsentligt större än dessa 39000 hektar.

Jordbruksaktuellt har en artikel online, samt med en efterföljande debatt.
Detta betyder ju att lantbruket måste sätta ett pris på halmens inverkan på mullhalten i jorden eftersom det skulle kunna finnas ett alternativt värde hos Fortum.
Värdera halmens bidragande till mullhalten högt!
Starta gärna en debatt kring det hela under "Kommentarer" nedan!

torsdag 14 februari 2008

N-Sensor + Bogballe inköpt

Nu har jag köpt en N-Sensor och Bogballe från 2003. I Blekinge.
Kommer transporteras hit efter helgen.
Jag tror att mineralgödselspridning med N-Sensor skulle kunna få ett genombrott under 2008, då gödselpriserna ökat så enormt, och dessutom en ökad skörd och framförallt en jämn kvalite av skörden, på marginalen betyder mycket för lantbrukaren då spannmålsprisernas nivå verkar hänga i från slutet av 2007.
Dessutom verkar det på sikt kunna komma miljöavgifter på kväve och fosfor och då blir det ännu mer aktuellt att sprida mineralgödsel i den mängd som grödan klarar att ta upp.
Hör av Dig till mig om Du redan nu är nyfiken att sprida första eller andragivan med N-Sensorteknik.
Mina telefonnummer finns om Du klickar på "Kontakt"

tisdag 12 februari 2008

Samtal med Sala-Heby Energi

Idag ringde jag upp en affärsutvecklare på Sala-Heby Energi AB för att höra mig för och samtidigt utrycka mitt stora intresse att delta i deras eventuella etanol-satsning med halm som råvara.
Mitt intresse vore ju då att på uppdrag av Sala-Heby Energi eller på uppdrag av individuella lantbrukare eller kanske i helt egen regi köpa upp halm "på slag" av lantbrukare och pressa halmen efter skörd, och sedan samla ihop den för lagring och senare transport till SHE's etanoltillverkning nånstans i Sala.

SHE's affärsutvecklare berättade lite grann omkring det hela och också att det stått en artikel i Sala Allehanda om deras planer.
Han berättade också att projektet är i ett väldigt tidigt skede, och att halminsamling inte kommer att bli aktuellt förrän tidigast 2009.

Liknande projekt startas just nu i Danmark:
"Statoil indgår aftale om bio-ætanol anlæg i Kalundborg"
"Ny teknik placerar Danmark i topp"
"Danish Center for Biofuels"
Kanske läge för en studieresa till Danmark snart :-)

torsdag 7 februari 2008

Seminariedag vid Naturvårdsverket

Idag har jag varit på seminarium på Naturvårdsverket, bara för att det är intressant och roligt.
Första seminariet hette:
"Jordbruk för framtida försörjning och miljö - med särskild betoning på kväve"
Handlade om nyttan med att kvävegödsla och att man kan begrännsa kväve-läckage genom att gödsla måttligt, varierat och vid rätt tillfällen. Göte Bertilsson från GreenGard menade att vi (jordens befoklning totalt) kommer bli tvungna att odla med hjälp av mineralgödsel och växtskyddsbehandlingar vartefter befolkningen växer, och vartefter fossila bränsleresurser antingen sinar eller begrännsas för att stoppa klimatförändringarna. Han menade samtidigt att kvävefixerande växters betydelse kommer att öka.
Andra seminariet hette:
"Växtskydd och uthållighet" och framfördes av Christer Nilsson.
Det missade jag en hel del av pga. telefonsamtal från en lantbrukare i Blekinge som verkar vilja sälja både sin N-Sensor samt sin Bogballe till mig. Mycket intressant tycker jag. Prisförhandlingar skall påbörjas genast!

På eftermiddagen framförde Stefan Hellstarnd (från Västerfärnebo, Sala) sin rapport:
"Ekonomisk och miljömässig optimering av svensk mjölkproduktion"
Den fokuserade på ökning av sojamjöls-innehållet i kraftfoder till mjölkkor som skett under perioden 1991-1999, och hur fel och dyrbart det blivit för mjölkbonden och miljön, lokalt som globalt. Han förordade en mycket större del grovfoder samt kraftfoder baserat på rapsprodukter, och fick för detta mycket hård kritik och en vild debatt utbröt i församlingen. Det blev genast mycket intressant och tydligt framgick skiljelinjerna mellan "ekonomisk optimering" och "ekologisk optimering", det som Stefan kallde Eko2