torsdag 7 februari 2008

Seminariedag vid Naturvårdsverket

Idag har jag varit på seminarium på Naturvårdsverket, bara för att det är intressant och roligt.
Första seminariet hette:
"Jordbruk för framtida försörjning och miljö - med särskild betoning på kväve"
Handlade om nyttan med att kvävegödsla och att man kan begrännsa kväve-läckage genom att gödsla måttligt, varierat och vid rätt tillfällen. Göte Bertilsson från GreenGard menade att vi (jordens befoklning totalt) kommer bli tvungna att odla med hjälp av mineralgödsel och växtskyddsbehandlingar vartefter befolkningen växer, och vartefter fossila bränsleresurser antingen sinar eller begrännsas för att stoppa klimatförändringarna. Han menade samtidigt att kvävefixerande växters betydelse kommer att öka.
Andra seminariet hette:
"Växtskydd och uthållighet" och framfördes av Christer Nilsson.
Det missade jag en hel del av pga. telefonsamtal från en lantbrukare i Blekinge som verkar vilja sälja både sin N-Sensor samt sin Bogballe till mig. Mycket intressant tycker jag. Prisförhandlingar skall påbörjas genast!

På eftermiddagen framförde Stefan Hellstarnd (från Västerfärnebo, Sala) sin rapport:
"Ekonomisk och miljömässig optimering av svensk mjölkproduktion"
Den fokuserade på ökning av sojamjöls-innehållet i kraftfoder till mjölkkor som skett under perioden 1991-1999, och hur fel och dyrbart det blivit för mjölkbonden och miljön, lokalt som globalt. Han förordade en mycket större del grovfoder samt kraftfoder baserat på rapsprodukter, och fick för detta mycket hård kritik och en vild debatt utbröt i församlingen. Det blev genast mycket intressant och tydligt framgick skiljelinjerna mellan "ekonomisk optimering" och "ekologisk optimering", det som Stefan kallde Eko2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar